Praktyczne porady dotyczące organizacji przestrzeni w kuchni

lis 23, 2020 przez

Praktyczne porady dotyczące organizacji przestrzeni w kuchni

Optymalizacja przestrzeni w kuchni: Praktyczne porady dla każdego
Kuchnia jest sercem każdego domu, dlatego warto zadbać, aby była ona odpowiednio zaprojektowana i zorganizowana. Niezależnie od tego, czy dysponujemy niewielką kuchnią w bloku mieszkalnym, czy dużą przestrzenią w domu, warto pomyśleć o optymalizacji przestrzeni. Poniżej przedstawiamy praktyczne porady, które pomogą Ci w organizacji kuchni.

  1. Zastanów się nad funkcjonalnym rozplanowaniem

    • Zadaniem kuchni jest przygotowywanie posiłków, ale nie tylko. Warto zastanowić się, które elementy kuchni będą dla nas najważniejsze i odpowiednio je rozplanować. Przykładowo, jeśli jesteśmy zapalonymi kucharzami, a jednocześnie często spożywamy posiłki w kuchni, istotnym zagadnieniem będzie stworzenie wygodnej i funkcjonalnej strefy jadalnianej.
    • Szafki i szuflady powinny być umieszczone na wysokości, która pozwoli na wygodne korzystanie z nich.
    • Nie zapomnij o funkcjonalnej przestrzeni roboczej. Na blacie warto umieścić jak najmniej elementów stałych (np. stojaków na przyprawy) i postawić na przechowywanie elementów w szafkach lub szufladach, dostępnych po otwarciu blatu.
  2. Stwórz miejsce na sprzęty i akcesoria kuchenne

    • Kuchnia to miejsce, gdzie przechowujemy wiele różnych narzędzi i sprzętów, takich jak zmywarka, piekarnik czy mikser. Ważne jest, aby stworzyć dla nich odpowiednie miejsce.
    • Warto pomyśleć o szafkach wysokich, które pozwolą na składowanie większych sprzętów, takich jak roboty kuchenne.
    • Kołatki czy deski do krojenia warto umieścić na wierzchu szafki lub szuflady, aby były łatwo dostępne.
    • Na krawędzi blatu warto umieścić gniazdko, aby łatwo było podłączyć sprzęt, bez konieczności przestawiania kuchenki czy lodówki.
  3. Właściwie przetrzymuj produkty spożywcze

    • Kuchnia to także miejsce, gdzie przechowujemy żywność. Ważne jest, aby pomyśleć o właściwym rozplanowaniu miejsca na produkty spożywcze.
    • Wysokie szafki warto przeznaczyć na produkty suche oraz te, które nie wymagają szczególnych warunków przechowywania, np. makarony czy ryże.
    • W niskich szafkach lub szufladach umieść produkty łatwo psujące się lub wymagające specjalnych warunków przechowywania, np. warzywa czy owoce.
    • Pamiętaj o odpowiednim oznaczeniu słoików i puszek, aby wiedzieć, co znajduje się w środku.
  4. Stwórz przemyślaną strefę zlewozmywaka

    • Zlewozmywak to istotne miejsce w kuchni. Dlatego ważne jest, aby stworzyć wokół niego odpowiednie warunki.
    • Zaplanuj miejsce na kosze na odpady oraz płyny do mycia naczyń i powierzchni.
    • Wybierz zlewozmywak o odpowiedniej wielkości, aby korzystanie z niego było wygodne.
    • W okolicach zlewozmywaka warto umieścić również kran z wężem, który ułatwi mycie naczyń i przestrzeni wokół zlewozmywaka.
  5. Zadbaj o funkcjonalne oświetlenie

    • Odpowiednie oświetlenie kuchni wpływa na nasze samopoczucie i wygodę korzystania z niej.
    • Wybierz lampy o odpowiedniej mocy, które pozwolą na wygodne korzystanie z kuchni zarówno wieczorem, jak i w ciągu dnia.
    • Warto postawić na kilka źródeł światła, które pozwolą na odpowiednie oświetlenie poszczególnych części kuchni (np. blatu czy strefy jadalnianej).

Podsumowując, optymalizacja przestrzeni w kuchni to kluczowy element jej funkcjonalności. Dbałość o to, aby każdy element był odpowiednio zaprojektowany i zorganizowany pozwoli na wygodne i przyjemne korzystanie z kuchni. Stwórz przestrzeń, która będzie dobrze spełniać swoje zadanie, a Twoje gotowanie i przygotowywanie posiłków będą prawdziwą przyjemnością.

Podobne

Tagi