Wysłodziny browarniane – zastosowanie w żywieniu zwierząt hodowlanych

kwiecień 6, 2021 przez

Wysłodziny browarniane – zastosowanie w żywieniu zwierząt hodowlanych

Trzoda chlewna do prawidłowego wzrostu potrzebuje zbilansowanego żywienia. Najpopularniejszym stosowanym dodatkiem paszowym jest młóto browarniane, ze względu na swoje wartości odżywcze, jakie dostarcza zwierzętom hodowlanym, Jakie znaczenie ma stosowanie wysłodzin browarnianych w żywieniu zwierząt hodowlanych w różnych stadiach rozwoju?

Co to właściwie są wysłodziny browarniane?

Wysłodziny browarniane to biomasa, powstaje ona jako produkt uboczny przy produkcji piwa. Młóto browarniane, to inna nazwa wysłodzin browarnianych, zawiera wiele zdrowych substancji odżywczych, wraz z mikroelementami , witaminami z gruby B oraz witaminami A i E wykorzystywane jest na wiele sposobów, z których największym jest żywienie bydła i trzody chlewnej. Głównym zastosowaniem młóta browarnianego jest jego adaptacja na dodatek białkowy dla pasz dla zwierząt hodowlanych. Specjaliści twierdzą, że młóto browarniane jest paszą mlekopędną, która w swoim składzie zawiera, aż 24% białka strawnego. Dlatego też odnalazło szerokie zastosowanie w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.

W jaki sposób powstaje młóto browarniane?

Młóto browarniane to największy ilościowo produkt uboczny w browarnictwie. Na 100 hektolitrów piwa przypada średnio 15-20 kg wysłodzin browarnianych. Najwięcej odpadu tworzy się podczas produkcji piwa typu pils. Młóto browarniane utworzone podczas produkcji tego gatunku piwa jest także atrakcyjne smakowo dla zwierząt hodowlanych.

Wszystkie białka, tłuszcze oraz włókna z ziaren jęczmienia słodowego, które nie uległy hydrolizie enzymatycznej, zamieniają się w wysłodziny, które stanowią bardzo dobrej jakości dodatek paszowy. W trakcie procesu produkcji piwa powstaje osad ze słodu, który jest nierozpuszczany tworzy warstwę filtrującą w kadzi filtracyjnej, służącej do oddzielania młóta od zacieru. Zacier jest przepuszczany przez warstwę wysłodzin, a potem poddawany jest kolejnym procesom produkcyjnym, a pozostałe młóto jest produktem ubocznym, niepotrzebnym w procesie ważenia piwa. Są one przepłukiwane wodą o wysokiej temperaturze – 77-80 stopni, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i wymycia całości przerobionej skrobi, tak powstałą brzeczkę umieszcza się w kotle warzelnym, natomiast młóto wykorzystuje się m.in. do żywienia zwierząt hodowlanych.

Jakie są zalety stosowania młóta browarnianego w żywieniu zwierząt hodowlanych?

Młóto browarniane to pasza o wysokiej zawartości włókien, białka oraz innych składników odżywczych, potrzebnych w żywieniu trzody chlewnej. Obejmuje pokarm odpowiedni do żywienia loch niskoprośnych, dzięki niskiej zawartości energetycznej, jak i wysokiej zawartości włókna

Jest również pokarmem działającym pozytywnie na trawienie. Wysłodziny browarniane są paszą cechującą się także niską zawartością potasu, dlatego ta pasza wpływa doskonale na równowagę składników mineralnych – ułatwia zwierzętom przyswajanie magnezu i innych niezbędnych pierwiastków do prawidłowego rozwoju. Co więcej, podawanie lochom młóta browarnianego prowadzi do lepszego przyswajania azotu zawartego w paszy.

Podobne

Tagi